Make your own free website on Tripod.com
BAGAIMANA MENCAPAI KECEMERLANGAN DALAM PEPERIKSAAAN. 
 1.1 Mendisiplinkan Diri 
1.2  Bagaimana Menambah Daya Ingatan Dari Sudut Keagagamaan 
1.3 Faktor-Faktor Yang Melemahkan Daya Ingatan 


 
1.1 Mendisiplinkan Diri

Jawablah Persoalan yang berikut:
 

  1. Kerapkah anda duduk di meja belajar sambil menghabiskan masa merenung serta        membelek-belek nota serta menyusun -nyusunya dari sudut meja ke sudut lain ?
  2. Kerapkah anda ingin melakukan sedikit bacaan tetapi mendapati diri anda merenung kepada muka surat yang sama satu jam kemudian?
  3. Kerapkah anda menanti hingga menjelang waktu malam barulah memegang pena untuk menulis laporan(assigment) yang perlu dihantar keesokkan harinya?
  4. Kerapkah anda 'melayang jauh' ke alam yang lain ketika berada di kelas atau di meja buku di rumah anda?
  5. Kerapkah anda 'hilang punca' ataupun mengalami fikiran kusut apabila anda cuba menulis perenggan pertama untuk laporan utama anda?
     Masih terlalu banyak 'kerapkah anda' yang boleh dinyatakan disini tetapi apa yang ingin diutarakan disini tetapi apa yang diutarakan disini ianya menggambarkan bahawa anda menggambarkan bahawa anda telah kehilangan sesuatu. Satu-satunya perkara yang sangat penting ialah 'disiplin diri'

    Sesuatu yang positif harus dilaksanakan supaya calun-calun tidak akan menyalahkan dirinya, disamping tekanan-tekanan jiwa ataupun gangguan emosi yang hanya boleh membawa akibat buruk terhadap keputusan peperiksaan. Pernahkah anda mengatakan pada diri anda atau mendengar rakan-rakan berkata 'kalaulah saya belajar tentu hasilnya lebih baik'.

    Jauhkan tekanan sewaktu peperiksaan hampir menjelang. Buangkan perasaan was-was takut mengalami kegagalan dari jauh-jauh diri anda. Cuba hapuskan ungkapan ini dari sanubari anda : 'Aku mesti lulus peperiksaan ini,jika tidak gelaplah masa depanku"

kembali ke atas


1.2  Bagaimana Menambah Daya Ingatan Dari Sudut Keagagamaan

    Untuk menambahkan kecerdasan akal, lakukanlah perkara di bawah ini :

kembali ke atas

1.3 Faktor-Faktor Yang Melemahkan Daya Ingatan

kembali ke atas

1999/2000
© Allright Reserved by
Mohd Hafiz Yahaya